Národ za Rod!

Ilustračný obrázok k zamysleniu Narod za Rod

Slovákov ako národ vždy niekam priberú, pozvú, zapoja do procesov a chcú sa s nimi družiť, lebo sú na prvý a aj druhý pohľad v pohode. A oni sú! Sú dobrí spolužiaci, kolegovia aj kamaráti, ale nikto naozaj nevie, akí v skutočnosti sú ako celok. Keby to niekto vedel, nikdy by ich nikam nevolal a do ničoho nezapájal. Lebo by vedel, že sa nakoniec odpoja, odídu, zradia, zbúrajú a spália mosty. Je to hlavne preto, že sa ich vždy pýtajú na otázky, o ktorých nikdy nepremýšľajú a nezaujímajú sa, a tak odpovede nechávajú na vodcov. Väčšinou nejakých zakomplexovaných ego maniakov. A preto je všetko tak, ako sa rozhodol vodca. Zakaždým inak ako by sa očakávalo. Lebo hlupáci su nepredvídateľní, ale v národe, ktorý sa nezaujíma, majú priestor na realizáciu.

Tvoj Národ, v ktorý veríš je to, čo ťa odlišuje od ostatných. Keď chceš aby boli Slováci súčasťou vyspelej Európy, alebo nebodaj sveta, tak to chceš nemožné. Oni už sú Slováci. Tam už nie je priestor na špekulácie. Ako by si mohol byť Slovák a zároveň Francúz? To je, ako keď si raz biely, tak nebudeš tvrdiť ostatným, že si čierny. To nedáva zmysel! To je tá logika. A to Slovák vie. Slovák má vyhranené názory na všetko čomu nerozumie. Má presné kritériá čo je a čo nie je správne. Čo sa nepatrí a čo sa naopak musí. To vie od prirodzenia. Alebo konkrétnejšie, vie, že to má od boha. Je srdečný a pohostinný, ale len na chvíľku. Slovák sa nedá zmeniť. On je ten komu patrí to hrdé a krásne Slovensko. A je ten kto si ho zničí, keď bude chcieť.

Je dostatočne múdry, aby chápal, že sa môže stať súčasťou niečoho väčšieho. Spolupráce s ľuďmi, ktorým začne rozumieť ihneď, ako sa trochu začne snažiť. Vie že keď chce, môže byť Európanom alebo aj Svetoobčanom. A niekedy sa takým aj stane. Že Angličania, Holanďania alebo Američania ani nevedia, že takého medzi sebou majú. Nejakého Slováka. Lebo je už ich. Hotový človek. Čo odišiel, skúsil a pochopil, že iné nemusí byť horšie. Že spolupráca má zmysel a nestráca sa. Že hranica je niečo obmedzujúce čo vôbec nepotrebuje.

Ale pravý Slovak toto nechce. On o Tom ešte ani nerozmýšľal. Lebo má v sebe niečo, čo mu tam je vložené iným Slovákom, ktorý ho „len varuje“. Len v tej našej nedávnej histórii, či súčastnosti napríklad taký Tiso, Mečiar, Fico. Slováci! Vodcovia, ktorí nám nedávajú zabúdať kto sme. Akí sme! Neprispôsobiví, zatvorený, bez záujmu o spoločné riešenia, pravdaže, kým tie riešenia nie sú práve slovenské!

Ak chceš byť európsky, svetový, tak už dávno si. To je to tajomstvo. Nechci toto ale od Slováka. Byť národný, totiž nedovoľuje rozmýšľať slobodne. Ako by potom mohlo prežiť to úžasné slovo našich predkov, ktoré nás dokáže držať na uzde vo vyjazdených koľajniciach, ktoré nás zavedú vždy presne tam, kam taký správny Slovak patrí. Tam kde vznikol a kde už nikto iný rásť na môj veru nebude.

Toto je to, čo ťa brzdí. To obyčajné slovo národ. Stačí chcieť a môžeš povedať : „Už tomu rozumiem!“. Žijem na Slovensku, ale v Európe, na planéte zem a ako malý človek som súčasťou niečoho väčšieho. A chcem, aby tu bolo dobre, preto nemôžem podporovať zlo a neprávosť len preto, lebo toto Slováci robia už od nepamäti. Lebo toto nie je tradícia!

Nemusíš sa meniť úplne. To od teba nikto nechce. Slováci majú veľa dobrých vlastností, ktoré treba svetu priniesť a ukázať. Vložiť ich do európanstva či svetoobčanstva, aby aj tie mohli rásť a rozvíjať sa. Tak už zabudni na slovo národ a začni používať trebárs len jeho časť, slovo ROD. A zrazu začneš vnímať svet ináč.

Že my všetci, čo sme na planéte, sme jedným rodom ľudstva, ktorý musí urobiť všetko pre to, aby sme sa tu mali dobre. A nedovoliť jedincom ovládať naše spoločné zdroje a naše životy v mene nejakého národa, lebo tie nie sú ich a nepatria ani žiadnemu národu.

Každý začne od teraz a od seba. Tri, dva, jeden ŠTART!

Uhazart

Ak sa ti moja tvorba páči, môžeš ma sledovať na Facebooku alebo Instagrame, aby ti neušlo nič, čo príde potom.

Be the first to comment

Leave a Reply